123cursus fotografie.nl

 

fotografie

Handleiding fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.1        Brandpuntafstand of focus

De brandpuntafstand is de afstand in millimeters van de lens tot het punt waarop de lens het licht maximaal bundelt. Dit is vergelijkbaar met een vergrootglas dat gebruikt kan worden om papier te laten ontbranden met behulp van zonlicht. Het felle lichtpuntje op het papier dat ervoor zorgt dat op die plaats het papier gaat branden is het brandpunt. De afstand in millimeters van het vergrootglas tot het papier, wanneer het puntje scherp is op de ondergrond is de brandpuntafstand. Iedere brandpuntafstand van een objectief kent zijn specifieke beeldhoek.

Simpel uitgelegd: als door een koker van een bepaalde lengte wordt gekeken ontstaat een bepaald beeld. Door een buis van 300 mm is minder van de omgeving zichtbaar dan wanneer door een buisje van 10 mm wordt gekeken. De beeldhoek bij 300 mm is dus veel kleiner dan bij 10 mm.

 

Brandpuntafstand in mm

20

24

35

50

85

135

200

300

400

500

Beeldhoek in graden

94°

84°

63°

46°

28°

18°

12°

 

Tabel 1           Brandpuntafstanden en beeldhoeken

 

 

Een 50 mm objectief heeft een beeldhoek van ongeveer 45° en dat komt overeen met het gezichtsveld van de mens. Een 50 mm objectief wordt daarom ook wel standaard objectief genoemd. Om het onderwerp groter op de foto te krijgen wordt naar voren gelopen en om het onderwerp kleiner op de foto te krijgen naar achteren. Nu is het niet altijd mogelijk om voldoende naar of van je onderwerp te bewegen en dan zijn objectieven met een kleinere of grotere beeldhoek een uitkomst.

 

 

Om een onderwerp met veel achtergrond of een onderwerp dat te groot is om van een bepaalde afstand goed te kunnen fotograferen is een objectief met een grote beeldhoek noodzakelijk. Dit betekent dat gebruik gemaakt moet worden van een korter objectief met een kleinere brandpuntafstand dan 50 mm. Kortere brandpuntafstanden zijn 35 mm, 28 mm tot ongeveer 14 mm. Bij 35 mm, 28 mm en 24 mm objectieven wordt gesproken over groothoekobjectieven en vanaf 20  mm en minder over extreme of super-groothoek­objectieven. Een speciaal groothoekobjectief is de zogenaamde fish-eye die een cirkelvormig beeld produceert .

 

 

In het geval dat een onderwerp te klein of te ver weg is om goed in beeld te brengen biedt een teleobjectief met een kleinere beeldhoek uitkomst. Deze brengt het onderwerp dichterbij en maakt het groter. Objectieven van 85 mm tot 210 mm zijn teleobjectieven. Objectieven met nog langere brandpuntafstanden tot wel 1200 mm zijn super-teleobjectieven.

 

 

Daarnaast is er ook nog een aantal specialistische objectieven voor bijvoorbeeld macro-opnamen waarbij de vergroting minstens 1:1 is of tilt-shift objectieven voor architectuurfotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoekmachine marketing Roswebdesign © 2011 | trefwoorden | map
info@123cursus-fotografie.nl

 

 

 

 

 

 

 

cursus digitale fotografiecursus fotografie

 

     

 

 

Onderwerpen online cursus fotografie:

 

ae lock
AF punt selectie
AI focus
AI serve
auto exposure bracketing
autofocus
autofocussensor
automaatstanden
bajonet
beeldstabilisatie
behuizing
belichting
belichtingscompensatie
belichtingsmeter
bouw van het objectief
brandpuntafstand
camera
creatieve standen
cropfactor
diafragma
dipotrie verstelling
flits belichting vastzetten
flitscompensatie
gebruik van de flitser
geheugenkaartje
histogram
hoe werken we met de camera
hoe wordt een foto gemaakt
iso waarde
lenzen
lichtmeter
lichtsterkte
objectief
objectieven
one shot
processor
programmaknop
raw
rode ogen reductie
ruis
scherpstelmechanisme
sensor
sluitergordijn
spiegel
witbalans

 

 

Niets uit deze online handleiding mag zonder toestemming van 123cursus-fotografie.nl worden gebruikt voor commerciele doelstellingen.